Ragdoll – největší kočičí plemeno

Původ tohoto celkem mladého plemene sahá do 60. let 20 století. Její domovinou je Kalifornie. Základní charakteristika plemene Kočka se dožívá 12-17 let. V dospělosti váží mezi 4,5-10 kg. Jedná se o kočičí plemeno dlouhosrsté s barevnými odznaky. Koťata jsou však čistě bílá a srst se jim postupně zbarvuje. Dospělosti dosahují ve čtyřech letech. Kolem […]

Původ tohoto celkem mladého plemene sahá do 60. let 20 století. Její domovinou je Kalifornie.

Základní charakteristika plemene

Kočka se dožívá 12-17 let. V dospělosti váží mezi 4,5-10 kg. Jedná se o kočičí plemeno dlouhosrsté s barevnými odznaky. Koťata jsou však čistě bílá a srst se jim postupně zbarvuje. Dospělosti dosahují ve čtyřech letech. Kolem hlavy je srst kratší a směrem k ocasu se prodlužuje. Srst je na dotek hedvábná a má plyšový efekt. Vzhledem k tomu, že má menší podsadu, není péče o srst tak náročná. Jen během jarní a podzimní výměny je dobré ji pravidelně vyčesávat. Kocour může mít délku až jeden metr. Pyšní se širokým hrudníkem a silnými svaly. Charakteristické pro toto plemeno jsou velké a kulaté oči s jasně modrou barvou.

Povaha

Jedná se o kočku velmi klidnou, mírnou a přítulnou. Miluje lidi a užívá si jejich společnost a mazlení. Je to plemeno velmi společenské, které vyhledává s lidmi interakci. Ráda se nosí v náručí, ve kterém se dokonale uvolní. Dává přednost klidnému posezení, nevyhledává hry. Neobjevují se u ní náhlé změny nálad. Můžete ji pořídit i do rodiny s dětmi nebo do velmi malého bytu. Díky své povaze se s oblibou používají při felinoterapii – léčbě kočkou. Pohybuje se pomalu, elegantně a ladně. Snadno se naučí chodit na venkovní procházky v postroji.

Krmení

Vzhledem k tomu, že se jedná o plemeno velké těžké a málo aktivní, není vhodné jej překrmovat. Má totiž sklony k tloustnutí. Na stravu není příliš náročná. Volte takové krmivo, které je kvalitní a odpovídá věku a aktivitě.