Jak vybrat vhodné krmivo pro kočku?

Máte-li doma kočku a chcete-li jí vybrat vhodné krmivo, je potřeba se něco dozvědět o její výživě. Jen tak vyberete to pravé. Na co se zaměřit? Kočka je masožravec, to je fakt, který je potřeba mít na paměti. Přizpůsobila se krmivům, která jsou bohatá na bílkoviny, mají průměrné množství tuků a jen malé množství sacharidů. […]

Máte-li doma kočku a chcete-li jí vybrat vhodné krmivo, je potřeba se něco dozvědět o její výživě. Jen tak vyberete to pravé.

Na co se zaměřit?

Kočka je masožravec, to je fakt, který je potřeba mít na paměti. Přizpůsobila se krmivům, která jsou bohatá na bílkoviny, mají průměrné množství tuků a jen malé množství sacharidů. Ideální volbou jsou pro ni bílkoviny živočišného původu, které tráví nejlépe. Vybíráte-li tedy krmivo, prohlédněte si údaje uvedené na obalu. Tam by měl být uvedený počet procent živočišného původu. Tento údaj představuje dobrý ukazatel kvalitního krmiva. Pozor na obsah obilovin v nichž se nacházejí škroby, vláknina, vitamíny a minerály. Nadbytek škrobu může být příčinou cukrovky. Vyšší příjem sacharidů má navíc za následek průjem a zvracení. Ideální volbou jsou tedy krmiva, která neobsahují obiloviny a mají vyšší množství bílkovin a tuků a méně sacharidů. Pořizujete-li kočce suché krmivo, měl by v něm být obsah bílkovin alespoň 29 %. Je potřeba, aby byly jak z rostlinných, tak i živočišných zdrojů. Bílkoviny by měly být dobře stravitelné. To záleží na jejich původu a způsobu zpracování.

Mezi hlavní zdroje kočičí energie však nepatří pouze bílkoviny, ale také tuky, které kočky dobře tráví. Tuky ovlivňují chutnost krmiva. Pokud krmivo obsahuje vyšší množství tuků, je kočkami lépe přijímáno. Krmivo, které obsahuje méně tuků nebo tuky rostlinného původu, kočky příliš v lásce nemají. Tuk se dá přidávat také ve formě olejů – živočišné (lososový nebo z tresčích jater) či rostlinné (lněný, konopný nebo z rýžových klíčků). Vybraným olejem krmivo ochutíte a navíc zvýšíte podíl protizánětlivých omega-3 mastných kyselin.

Pro zdravou střevní mikroflóru je potřebné i malé množství vlákniny. Rozpustná vláknina zvyšuje výskyt potřebných mikroorganismů, mezi něž patří Lactobacilli a Bifidobacter. Také působí jako prevence proti rozmnožování bakterií patogenních.