Víte, na jakých potravinách si můžete nechat smlsnout i vaše čtyřnohé mazlíčky?

Jako zodpovědní majitelé psů víme, že správná strava je klíčová pro zdraví a pohodu našich mazlíčků. I když je lákavé podělit se s nimi o naše vlastní jídlo, mnoho lidských potravin může být pro psy škodlivých. Proto je důležité dodržovat speciální stravu upravenou pro ně. Nicméně existují i potraviny, které s nimi můžeme sdílet a […]

Jako zodpovědní majitelé psů víme, že správná strava je klíčová pro zdraví a pohodu našich mazlíčků. I když je lákavé podělit se s nimi o naše vlastní jídlo, mnoho lidských potravin může být pro psy škodlivých. Proto je důležité dodržovat speciální stravu upravenou pro ně. Nicméně existují i potraviny, které s nimi můžeme sdílet a které jim dodají kvalitní nutriční hodnoty. Zde je několik příkladů:

1. Dýně

Dýně je bohatá na vlákninu a beta karoten (vitamin A). Jestliže váš pes trpí často trávícími problémy, je dýně rozhodně potravinou, jenž se vyplatí do stravy zařadit. Zároveň funguje i jako prevence těchto problémů podporující zdravou funkci střev. Podávat ji můžete vařenou nebo pečenou, rozhodně se ale vyhněte kořenění.

2. Losos

Losos je dalším výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Podporuje zdraví srsti, kůže a imunitního systému. Při podávání lososa je důležité, aby byl vařený, protože syrový může obsahovat parazity​.

3. Borůvky

Borůvky jsou plné antioxidantů podporujících imunitní systém psa. Jsou také nízkokalorické a mohou být skvělým zdravým pamlskem​. Vašemu miláčkovi zachutnají jak čerstvé, tak i v sušené formě.

4. Jogurt nebo tvaroh

Jogurt nebo tvaroh mohou být skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. Pro psy je nejlepší přírodní jogurt bez cukrů a umělých sladidel, rozhodně mu nepodávejte jogurt slazený nebo ochucený. Výhodu je i koncentrace probiotik přirozeně podporujících zdravé trávení a pomáhajících při problémech s trávením​.

5. Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny. Je obecně známo, že vláknina podporuje trávení, tudíž jsou stejně jako například jogurt nebo dýně ideální pro psy s citlivým žaludkem nebo alergiemi na pšenici.

6. Bílá rýže

Rýže je pro psy snadno stravitelná a z toho důvodu často doporučovaná při zažívacích potížích. Ideální je jí podávat ve spojení s vařeným masem, aby váš mazlíček dostal celé spektrum nutričních hodnot.

7. Jablka

Jablka jsou kromě vlákniny i skvělým zdrojem vitamínů A a C, které jsou stejně jako pro člověka velmi důležité i pro psa. Před podáním je však důležité odstranit jádra a semena z důvodu obsahu kyanidu, jenž je pro psy toxický​.

8. Cuketa

Bohatá na vitamín C, beta karoten, vitamín A, vlákninu, draslík a kyselinu listovou. Opět můžete podávat syrovou anebo vařenou například k rýži.

9. Zelené fazole

Zelené fazole jsou nízkokalorické a bohaté na vitamíny K, C a mangan. Jsou ideální pro psy, kteří potřebují zhubnout, protože dodávají pocit sytosti bez přidání kalorií​.

Zmíněné potraviny mohou být zdravým doplňkem stravy vašeho psa, nicméně vždy je důležité podávat je v přiměřeném množství a sledovat, jak na ně váš pes reaguje. Máte-li pochybnosti, konzultujte změny ve stravě se svým veterinářem.

Zdroj obrázka: Janet / stock.adobe.com