Jak chovat osmáky degu?

Osmák degu patří do skupiny malých hlodavců. Také se mu někdy říká chilská veverka. Jeho domovinou jsou oblasti Jižní Ameriky. Nemá rád samotu, je to společenský tvor, vytváří mezi sebou velmi pevné vazby a pokud je sám, může to být pro něj stresující. Dožívá se věku 5-10 let. Základní charakteristika Osmáci jsou denní živočichové. Nejvíce […]

Osmák degu patří do skupiny malých hlodavců. Také se mu někdy říká chilská veverka. Jeho domovinou jsou oblasti Jižní Ameriky. Nemá rád samotu, je to společenský tvor, vytváří mezi sebou velmi pevné vazby a pokud je sám, může to být pro něj stresující. Dožívá se věku 5-10 let.

Základní charakteristika

Osmáci jsou denní živočichové. Nejvíce jsou aktivní právě během dne. Nejsou hluční a snadno si je ochočíte, pokud jim budete věnovat dostatek času. Jsou zvídaví, čilí a rychlí. Vzhledem k tomu, že patří mezi hlodavce, vše rádi ohlodávají. Pouštíte-li je tedy volně po bytě, dejte pozor na kabely. Osmáci mají dokonale vyvinutý sluch, zrak a čich. Také mají dlouhé vousky, které jim umožňují odhadnout velikost prostoru, ve kterém se pohybují.

Jako obydlí jim pořiďte větší terárium. Vzhledem k tomu, že rádi šplhají, opatřete jim v ubikaci několik pater doplněných o větve nebo šplhadla. Jako domov jim nepořizujte nic z plastu, který by mohli snadno ohlodat a malé kousky spolknout. Také jim opatřete dostatečně velký domeček, neboť velmi rádi spí společně.

Pokud osmáci žijí ve volné přírodě, pro svůj pobyt si hloubí nory opatřené jedním hlavním a několika vedlejšími vchody. Kolonie, které vytváří, mohou mít až 150 jedinců.

Strava

Osmáci patří mezi býložravce. To znamená, že se živí pouze stravou rostlinného charakteru. Základní složku představuje kvalitní seno a zelené krmivo. Pořídit jim můžete také granule a směsi, které jsou určené právě pro osmáky. Pro zpestření jim nabídněte zeleninu nebo sušené bylinky. Nedoporučuje se podávat jim ovoce, neboť mají sklony k cukrovce a nadváze. Vzhledem k tomu, že jim nepřetržitě rostou zuby, musejí mít k dispozici něco ka kousání, jinak jim zuby přerostou. Může se jednat o pamlsky nebo třeba větvičky. Nezapomínejte na dostatečný přísun čerstvé vody.