Australský ovčák je hbitý a dokonale přizpůsobivý pes

Toto psí plemeno je nejen hbité a přizpůsobivé, ale také inteligentní. Miluje svého majitele a pokud s ním může běhat venku, je velmi šťastné. Je to plemeno ideální pro aktivního člověka, neboť má plno energie a neustále potřebuje zaměstnávat. Nemá rádo, když je dlouhou dobu uzavřené v malém prostoru. Vyžaduje pozornost, aktivitu a zábavu a […]

Toto psí plemeno je nejen hbité a přizpůsobivé, ale také inteligentní. Miluje svého majitele a pokud s ním může běhat venku, je velmi šťastné. Je to plemeno ideální pro aktivního člověka, neboť má plno energie a neustále potřebuje zaměstnávat. Nemá rádo, když je dlouhou dobu uzavřené v malém prostoru. Vyžaduje pozornost, aktivitu a zábavu a pak bude šťastně vrtět ocáskem. Má vyvinutý smysl pro hlídání a vůči cizím lidem je rezervované.

Psí osobnost

Aussi, jak bývá toto plemeno přezdíváno, má silné pracovní instinkty a je přirozeně podezřívavý vůči cizím lidem. Svému páníčkovi je však oddaný. Touží po rodinném životě, který je náplní jeho dnů. Velmi důležitá je u něj brzká socializace s ostatními zvířaty a s dětmi. Pokud má být spokojený, potřebuje dostatek fyzického i duševního cvičení. Pyšní se velkou výdrží a velice rád a s potěšením plní rozkazy svého pána. Pokud povedete výcvik pozitivní motivací a pomocí odměn, bude se vám dokonale dařit. Každý den mu věnujte minimálně půl hodiny fyzické a psychické stimulace. Jen tak může vybít svůj neskonalý temperament. Jestliže se bude nudit, může se u něj projevit destruktivní chování, nebo může začít štěkat. Což není, především v paneláku, žádoucí. Miluje různé psí sporty – flyball, frisbee nebp agillity.

Co nabídnout za krmení?

Prioritu představuje vyvážená strava, v níž budou obsažené všechny hlavní skupiny živin. Důležitý je neustálý přísun čerstvé vody. Ideální je krmení 2x denně. Druh krmiva se odvíjí od věku a úrovně fyzické aktivity. Dobrou volbou je suchá varianta.

Jak o psa pečovat?

Pokud mu zajistíte každodenní dostatek pohybu, může žít i ve městě. Ideální je však dům, který má dobře oplocenou zahradu. Vzhledem k tomu, že miluje svoji rodinu, měl by mít možnost být s ní pohromadě. Je pro něj důležitý lidský kontakt, i když může žít na zahradě po celý rok. Vzhledem k tomu, že má středně dlouhou srst, je potřeba ji pravidelně vyčesávat.