Canisterapie – léčba pejskem

Canisterapie je léčebná metoda používající pozitivní psychosociální a fyziorehabilitační působení na osoby pomocí speciálně vycvičeného a vedeného psa. Představuje pozitivní a léčebný kontakt psa a člověka. Využívá se jak pro zklidnění, tak i soustředění nebo aktivizaci během léčebných postupů v případě, kdy selhaly ostatní metody. Proč právě pes? Neboť se jedná o velmi pozitivní zvíře, […]

Canisterapie je léčebná metoda používající pozitivní psychosociální a fyziorehabilitační působení na osoby pomocí speciálně vycvičeného a vedeného psa. Představuje pozitivní a léčebný kontakt psa a člověka. Využívá se jak pro zklidnění, tak i soustředění nebo aktivizaci během léčebných postupů v případě, kdy selhaly ostatní metody. Proč právě pes? Neboť se jedná o velmi pozitivní zvíře, které dokáže snadno rozdávat radost a umí každého potěšit. Kromě toho kontakt se psím parťákem podporuje ochotnější přístup k rehabilitacím nebo k obnově hmatových vjemů, pomáhá uvolňovat křeče. Kontakt se psem se používá u lidí, kteří trpí psychickým poruchami, u seniorů v domovech důchodců a dokonce i u dětí umístěných v dětských domovech.

Jaké plemeno je vhodné pro canisterapii?

Využívají se různá plemena. Pro seniory je vhodnější větší plemeno, které motivuje k pohybu i mazlení. Pokud má být pes určený pro ležící pacienty, pak je ideální volbou plemeno menšího vzrůstu, neboť na lůžku nezabere tolik místa. Kromě toho se s menším pejskem na lůžku lépe manipuluje.

Pes, který je připravován pro canisterapii, byl měl mít vyrovnanou a klidnou povahu, měl by být přátelský, pozorný, opatrný a mělo by se s ním dobře manipulovat. Neměl by být bázlivý a lekavý.

Canisasistent

Je potřeba, aby měl složené příslušné zkoušky. Pejska musí socializovat již od štěněte a také jej od útlého věku cvičit. Pro canisterapii je potřeba, aby měl pejsek dokonale zvládnuté základní povely poslušnosti. Canisasistent by měl být empatický, trpělivý a k pejskovi i lidem by měl mít přátelský přístup. Také by měl mít alespoň základní znalosti týkající se fyzioterapie. Samozřejmostí je profesionální přístup.