Chystáte se na dovolenou se svým čtyřnohým mazlíčkem? Víte, co je vše potřeba zařídit?

Chystáte se na dovolenou do zahraničí vlastním autem a budete s sebou brát i svého čtyřnohého mazlíčka – kočku nebo pejska? Pak si dejte pozor na to, co je vše potřeba před cestou zařídit. Platný cestovní PET pas Vydáte-li se se svým mazlíčkem do zahraničí, je potřeba u veterináře zařídit cestovní PET pas, který je […]

Chystáte se na dovolenou do zahraničí vlastním autem a budete s sebou brát i svého čtyřnohého mazlíčka – kočku nebo pejska? Pak si dejte pozor na to, co je vše potřeba před cestou zařídit.

Platný cestovní PET pas

Vydáte-li se se svým mazlíčkem do zahraničí, je potřeba u veterináře zařídit cestovní PET pas, který je jednotný pro celou EU. Obsahuje všechny důležité informace a zvířeti a také osoba, která za něj zodpovídá a do zahraničí jej doprovází. O PET pas je potřeba požádat včas, neboť jeho vystavení může nějakou dobu trvat. Také počítejte s tím, že za něj budete muset zaplatit.

Potřebné očkování, odčervení

Zkontrolujte, zda máte v pořádku povinné očkování, především pak očkování proti vzteklině. Mějte na paměti, že pokud se jedná o první očkování, můžete vycestovat až 21 dní po jeho provedení. Při přeočkování není potřeba čas řešit. Cestujete-li do třetí země, musíte při návratu absolvovat potvrzení o provedeném sérologickém vyšetření na vzteklinu. Tím dokážete, že má váš parťák dostatek protilátek a může se bezpečně vrátit domů.

Některé země vyžadují, aby bylo zvíře před vstupem na jejich území odčerveno. Doba potřebná pro provedení tohoto úkonu je 120 – 24 hodin před vstupem. Je potřeba, aby odčervení provedl veterinář a zaznamenal jej do cestovního pasu. Jen tak bude platné. Některé státy zakazují vstup bojových plemen na své území. I toto je potřeba si ověřit.

Čipování

Před očkováním a vystavením pasu je potřeba zvíře očipovat. U nás je označování pomocí čipu dané zákonem od roku 2020. takže asi tento požadavek řešit nemusíte.

A co cesty mimo EU?

V tomto případě si zjistěte dovozní podmínky dané země. Ideální je oslovit kompetentní veterinární správu daného státu nebo zastupitelský úřad.