I fretka může být dokonalý domácí mazlíček

K domestikaci fretky došlo již před 2 000 lety. Člověk ji používal jako pomocníka při přemnožení králíků a dalších hlodavců. Coby domácí mazlíček se objevila až v období renesance, kdy si ji oblíbila italská šlechta. Pokud se o fretku budete dobře starat, dožije se až osmi let. Základní charakteristika Fretka je zvířátko s velkým temperamentem. […]

K domestikaci fretky došlo již před 2 000 lety. Člověk ji používal jako pomocníka při přemnožení králíků a dalších hlodavců. Coby domácí mazlíček se objevila až v období renesance, kdy si ji oblíbila italská šlechta. Pokud se o fretku budete dobře starat, dožije se až osmi let.

Základní charakteristika

Fretka je zvířátko s velkým temperamentem. Povahu má obdobnou jako kočka nebo pes. Je velice vázaná na svého člověka, poslušná však mnoho není. Má svoji vlastní hlavu. Tím se podobá kočkám. Povahu má však velmi milou. Připravte se na to, že od vás bude vyžadovat mnoho pozornosti. Dá se chovat jako jednotlivec, ale je lepší, když jich je pohromadě více. Počítejte s tím, že se jedná o noční zvíře. Pokud si fretku dobře vychováte, nebude vám ničit byt a dokonce umí venku chodit i na vodítku.

Možnosti ubytování

Bydlíte-li v panelovém domě, pořiďte si větší klec nebo voliéru. Neumísťujte ji však tam, kde je průvan. Potřebuje však také denně volný pohyb a to jak po bytě, tak i venku. Můžete s ní chodit na procházku na vodítku, na které se dokáže naučit.

Klec opatřete pohodlným pelíškem nebo hamakou. Fretka je hravý tvor, zajisté ocení prolézačky a tunely nebo zajímavé hračky. Určitě budete potřebovat misku pro krmení a napáječku na vodu. Té fretka potřebuje pravidelný přísun. Vzhledem k tomu, že je fretka čistotné zvíře, snadno ji naučíte na toaletu.

Strava

Fretka je šelma, podle toho se odvíjí i její strava, která je masitá. Existují různé způsoby stravy:

Suchá – jedná se o speciální suché krmivo.

Vlhká – oblibě se těší šťavnaté kočičí krmení.

Čerstvá – nejen maso, ale i okurky, papriky nebo třeba pamlsky pro kočku.

Pořídit si můžete také speciální krmivo určené právě fretkám, Tím jim zajistíte všechny potřebné živiny.