Jak cestovat s kočkou

Kočka není zrovna tvor, který by miloval cestování. Můžete jí jej usnadnit. Přinášíme několik tipů, jak na to. Zvykání už od kotěte Koťata se učí velmi snadno a jednodušeji si zvykají na nové situace, proto je vhodné zvykat je na cestování již od velmi útlého věku. Vyzkoušejte přepravní box nebo postroj do auta. V pozdější […]

Kočka není zrovna tvor, který by miloval cestování. Můžete jí jej usnadnit. Přinášíme několik tipů, jak na to.

Zvykání už od kotěte

Koťata se učí velmi snadno a jednodušeji si zvykají na nové situace, proto je vhodné zvykat je na cestování již od velmi útlého věku. Vyzkoušejte přepravní box nebo postroj do auta. V pozdější době se vám to bude hodit. Určitě alespoň na cesty k veterináři.

Na box zvykejte postupně, začleňte jej do každodenních her. Zatraktivněte jej kočičími pamlsky. Kočka si jej spojí s příjemnými zážitky a cestování v něm pak pro ni nebude stresující zážitek.

Bezpečnost na prvním místě

Bezpečnou přepravu kočce zajistí přepravní box nebo speciální postroj do auta.

Přepravní box poskytuje dostatek místa. Lze jej použít nejen do auta, ale také do autobusu nebo do vlaku. Používáte-li jej v autě, pamatujte na to, že musí být pevně upevněný, aby se během jízdy po autě nepohyboval. Cestujete-li v zimě, je dobré dát do přepravního boxu deku.

Další variantu představuje přepravní taška. Ta je však vhodná na kratší vzdálenosti. Snadněji se deformuje a hůře drží tvar, pokud zrovna není dostatečně vyztužená.

Existuje také kočičí bezpečnostní postroj. Ten je vhodný na menší vzdálenost. Omezuje kočce pohyb a brání v pohybu po automobilu. Zabezpečení přepravovaného zvířete navíc ukládá zákon.

Před cestou nekrmit

Plánujete-li delší cestu, nekrmte kočku alespoň tři hodiny před cestou. Den před odjezdem podávejte kočce pouze granule.

Eliminace stresu

Kočky bývají často plaché a nemají rády cizí prostředí. Bojí se neznámých zvuků. Existují přípravky proti stresu, která vám pomohou kočku zklidnit a zajistí klidnější cestování. Většina z nich je na přírodní bázi a navozuje pocit pohody přirozeným způsobem.