Jak se správně starat o papouška?

Papoušek je krásné a chytré stvoření. Pokud se o něj budete dobře a s láskou starat, bude vám dělat jen samou radost. Vhodné krmivo To nepředstavuje pouze zrní. Nároky na stravu jsou však odlišné. Každý druh má trochu jiné. Je potřeba mu dopřávat pestrou a vyváženou stravu. Ta poskytne všechny potřebné živiny. Měli byste minimalizovat […]

Papoušek je krásné a chytré stvoření. Pokud se o něj budete dobře a s láskou starat, bude vám dělat jen samou radost.

Vhodné krmivo

To nepředstavuje pouze zrní. Nároky na stravu jsou však odlišné. Každý druh má trochu jiné. Je potřeba mu dopřávat pestrou a vyváženou stravu. Ta poskytne všechny potřebné živiny. Měli byste minimalizovat ta semena, která jsou tučná. Někteří papoušci milují zrna, jiní zase ovoce. Zjistěte si tedy výživu konkrétního druhu.

Pokud dobře znáte výživové potřeby svého papouška, můžete si připravit svoji vlastní směs a přidat do ní i něco málo navíc. Můžete ji obohatit o potřebné vitamíny a minerály.

Podávejte i čerstvé kousky ovoce a zeleniny, zpočátku však opatrně. V létě je snadno dostupné zelené krmení. I s tím však buďte opatrní. Nabídněte pampelišku, jitrocel nebo ptačinec. Papoušci mívají v oblibě také kost ze sépie nebo klasy senegalského prosa. Důležitý je i ptačí grit a minerální kámen.

Postarejte se o zábavu

Zábavu papouškovi přinese jedinec stejného druhu a pro vás bude zajímavé pozorovat je při hře a vzájemné komunikaci. Důležitá je i interakce s vámi, jako s chovatelem. Věnujte mu každý den nějaký svůj čas, nechte ho volně proletět mimo klec. Papoušek je dobrý pozorovatel, bude mít rád vaši blízkost a dokonce se vám občas usadí i na rameni. Vyzkoušejte trénink různých cviků a triků. Papouškovi přinesete zábavu a posílíte vzájemné pouto. Pokud papouškovi nebudete věnovat dostatek času, může se dostat do stresu, který přináší různé zdravotní komplikace.

Samozřejmostí jsou hračky, které umístíte do klece kam dáte tak 2-3 kousky, které můžete časem obměňovat. Do klece můžete umístit také bidýlka vyrobená z přírodních materiálů, různé žebříčky nebo šplhací lana.