Jak se starat o suchozemskou želvu?

Chov suchozemské želvy není nijak náročný a zvládne jej i začátečník. Dopřejete-li želvě vše, co ke svému spokojenému životu potřebuje, bude vás těšit dlouhá léta. Co vše je k chovu potřeba? Vzhledem k tomu, že je suchozemská želva tvor celkem zvídavý, ráda zkoumá své okolí. Proto jí dopřejte dostatek prostoru. Ráda hrabe, vyhřívá se, šplhá, […]

Chov suchozemské želvy není nijak náročný a zvládne jej i začátečník. Dopřejete-li želvě vše, co ke svému spokojenému životu potřebuje, bude vás těšit dlouhá léta.

Co vše je k chovu potřeba?

Vzhledem k tomu, že je suchozemská želva tvor celkem zvídavý, ráda zkoumá své okolí. Proto jí dopřejte dostatek prostoru. Ráda hrabe, vyhřívá se, šplhá, ale také se občas potřebuje někam ukrýt. Má ráda sluneční paprsky, které jí v teráriu můžete nahradit UV zářivkou. Během léta jí můžete dopřát travnatý výběh připravený na zahradě. Pokud zahradu nemáte, můžete ji umístit do ohrádky na balkon.

Při výběru terária mějte na paměti, že dospělá želva potřebuje dostatek prostoru, volte tedy velké terárium. Minimální rozměry dna jsou 90×45 cm. Jeho dno pokryjte substrátem, který je určený pro plazy. Může to být i písek. Část dna pokryjte jemnými oblázky. Do jednoho z rohů umístěte mělkou misku určenou pro vodu. Měla by být dostatečně velká, želva miluje koupání. Zapomenout nesmíte ani na misku určenou pro krmení. Vzhledem k tomu, že želva potřebuje prostor, kde by se občas mohla ukrýt, vytvořte jí v teráriu bezpečnou skrýš. Pro její výrobu můžete použít kameny a kůru. K dostání jsou i různé dřevěné domky nebo jeskyně určené pro plazy. Můžete použít i různé kořeny, o které si želva ráda brousí drápky. Chybu neuděláte ani s hromádkou sena.

Jaké krmení želvě nabídnout?

Suchozemská želva patří mezi býložravce. Občas jí stravu můžete zpestřit hmyzem nebo slimáky. 90 % stravy by mělo představovat zelené krmení – listy pampelišky nebo jahodníku, jetel, polníček, rukola, pekingské zelí, jitrocel a luční byliny. Zbylou část doplňte různými druhy zeleniny. Ovoce nabízejte je minimálně – jablka, jahody, meloun či švestky.