Jaké rybičky si pořídit do akvária?

Rozhodli jste se pěstovat akvarijní rybky? Před jejich nákupem si zjistěte, jaké druhy jsou ideální a jaké podmínky potřebují pro svůj život a zda jste schopni jim je poskytnout. Akvárium musí být dostatečně velké, voda by měla mít ideální teplotu a pH. Který druh rybiček se hodí do společného akvária? Čichavci – tento druh rybek […]

Rozhodli jste se pěstovat akvarijní rybky? Před jejich nákupem si zjistěte, jaké druhy jsou ideální a jaké podmínky potřebují pro svůj život a zda jste schopni jim je poskytnout. Akvárium musí být dostatečně velké, voda by měla mít ideální teplotu a pH.

Který druh rybiček se hodí do společného akvária?

Čichavci – tento druh rybek je mírumilovný. Jen pozor dejte na mírnou nesnášenlivost samečků. Je vhodnější pořídit si pár. Jsou ideální volbou k menším a klidnějším rybkám.

Skaláry – opět druh vhodný k menším a klidným akvarijním druhům. Ke svému životu však potřebují dostatečně velký prostor. Jinak útočí na ostatní rybky v akváriu.

Parmičky – nejsou vhodné k čichavcům. Okusují jim totiž vousky. Nepořizujte je ani ke skalárám. Těm zase ochutnávají ploutve.

Beta bojovnice – může být pohromadě s čichavci. Do jednoho akvária dejte pouze jednoho samečka. Jinak spolu budou bojovat.

Rybky vhodné pro úplné začátečníky

Neonky – jedná se o aktivní rybky, které mají přátelskou povahu. Připravte jim tmavší dno a větší množství rostlinek. Ideální počet je 20 jedinců, neboť v hejnu budou spokojené.

Živorodky – také jsou známé pod pojmem paví oka. Tyto pestře zbarvené rybky nejsou vůbec náročné. Celkem dobře se snáší i s ostatními rybkami. Zdržují se převážně v horní třetině akvária.

Krunýřovec – miluje úkryty, je klidný a nemá žádné velké nároky na péči. Velmi rád se přisaje na sklo, které čistí od řas. Aktivitu projevuje spíše ve večerních hodinách.

Pancéřníček – patří k akvarijním obyvatelům, kteří žijí na dně akvária. Miluje společnost dalších jedinců svého druhu, je aktivní a nenáročný na péči.

Skalára – velmi aktivní rybka, žije delší dobu.

Budete-li si vybírat rybky, volte takové, které se zdržují v různých vodních sloupcích.