Kočka sphynx – méně obvyklé kočičí plemeno

Díky svému neobvyklému vzhledu představuje tento druh kočky pro chovatele předmět zájmu. Některým se naopak vůbec nelíbí. Základní charakteristika druhu Jedná se o středně velký druh, který má atletickou a svalnatou postavu. Zralosti dosahuje v rozmezí 12-20 měsíců. Dospělý jedinec měří 25-30 cm a její váha se pohybuje u samic kolem 2-4 kg a samců […]

Díky svému neobvyklému vzhledu představuje tento druh kočky pro chovatele předmět zájmu. Některým se naopak vůbec nelíbí.

Základní charakteristika druhu

Jedná se o středně velký druh, který má atletickou a svalnatou postavu. Zralosti dosahuje v rozmezí 12-20 měsíců. Dospělý jedinec měří 25-30 cm a její váha se pohybuje u samic kolem 2-4 kg a samců pak kolem 4-6 kg. Existují různé typy s různým zbarvením kůže. I když jsou nahé, někdy je na jejich těle vidět mírné chmýří.

Její hlava je hranatá a na jejím vrcholu jsou posazené velké uši, které jsou otevřené. Oči mají, podle standardu, tvar citronu a různé zbarvení. Jsou umístěné mírně šikmo nad lícními kostmi, které jsou velmi výrazné.

Povaha

Jedná se o plemeno, které se rádo mazlí a je přítulné. Je inteligentní, hravá a velmi živá. Díky inteligenci ji velmi snadno vycvičíte. Svému majiteli je oddaná a pokud máte doma jiná domácí zvířata, je k nim přátelská. Pokud má být šťastná, potřebuje ještě jednoho společníka, ideálně další sphynx nebo kočku, která bude stejně přítulná. Neměla by se volně pohybovat ve venkovních prostorách, je velmi důvěřivá a snadněji se zraní. Psychickou výzvu pro ni představují interaktivní kočičí hračky, které přímo miluje. Ráda sleduje dění kolem sebe a pokud se bude moci uvelebit u okna a sledovat dění na ulici, bude mít o zábavu postaráno.

Jak se o sphynx starat?

Vzhledem k tomu, že toto plemeno trpí vyšší tvorbou mazu, je potřeba věnovat pravidelnou péči uším. Pro koupání je nutností kvalitní šampon, který je speciálně určený pro tento kočičí druh. Díky tomu, že nemá srst, hůře jí funguje tělesná termoregulace, je tedy nutností dbát na vhodnou teplotu místnosti, hrozí prochladnutí nebo naopak přehřátí. Nemá ráda samotu. Pokud tedy býváte často mimo domov, pořiďte jí kočičího parťáka.