Máte aktivního psa? Zkuste s ním agillity

Agillity představuje atraktivní kynologický sport. Inspiraci čerpá v koňském parkúru. Kromě skokových překážek v něm naleznete také tunely, zónové překážky a slalom. Psovod svého psa vede pomocí slovních povelů a pohybů rukou i celého těla. Jeho snahou je, aby se pes dostal do cíle co nejdříve a udělal co nejmenší množství chyb. Agillity by však […]

Agillity představuje atraktivní kynologický sport. Inspiraci čerpá v koňském parkúru. Kromě skokových překážek v něm naleznete také tunely, zónové překážky a slalom. Psovod svého psa vede pomocí slovních povelů a pohybů rukou i celého těla. Jeho snahou je, aby se pes dostal do cíle co nejdříve a udělal co nejmenší množství chyb. Agillity by však mělo být pro psa především zábavou a možnost, jak společně trávit čas se svým páníčkem. Díky němu společně budují a utužují svůj vzájemný vztah. Také nabízí příležitost, jak se seznámit s novými lidmi a čtyřnožci, jak si rozšířit obzory nebo poznat nové metody tréninku.

Různé druhy překážek

Skokové – jednoduché nebo dvojité skočky, skok do dálky, zeď a kruh.

Zónové – kladina, houpačka a šikmá zeď. Na začátku a konci každé je barevně vyznačená zóna, které se pes musí tlapkou dotknout.

Součástí agillity parkúru jsou také slalom a pevné tunely, které jsou rovné či zahnuté. Celá trasa pak měří asi 150 m.

Pro jaké psy je agillity vhodné?

Může to být každé plemeno. Výška překážek musí být úměrná výšce a stavbě psího těla. Náročnost dráhy a výška překážek musejí být uzpůsobené psí fyzické kondici. Pozor na nadváhu psa, pro takového není agillity vhodné. Pokud pes trénuje, zlepšuje se jeho fyzická kondice, posiluje si svaly a srdce. Během tréninku také dochází k jeho základní socializaci. I ta je pro psa důležitá. S agillity se dá začít v každém věku, u štěňat je vhodné od 7.-8. měsíce.

Nejvhodnější psí plemena jsou papilloni, šeltie, border kolie, parson russel teriéři, belgičtí ovčáci-malinois, pidlíci, australští ovčáci, pyrenejští ovčáci nebo border teriéři.