Pořiďte dětem zakrslého králíka

Zakrslý králík se řadí mezi oblíbené domácí mazlíčky. Dožívá se až deseti let. Na výběr máte z různých plemen a typů srsti. Je to přátelský a přítulný domácí mazlíček. Budete-li se mu dostatečně věnovat, přijde si k vám pro pohlazení a bude se těšit z vaší společnosti. Základní charakteristika Jedná se o zvíře velmi společenské. […]

Zakrslý králík se řadí mezi oblíbené domácí mazlíčky. Dožívá se až deseti let. Na výběr máte z různých plemen a typů srsti. Je to přátelský a přítulný domácí mazlíček. Budete-li se mu dostatečně věnovat, přijde si k vám pro pohlazení a bude se těšit z vaší společnosti.

Základní charakteristika

Jedná se o zvíře velmi společenské. Je tedy ideální pořídit si alespoň dva. Ideální je, jsou-li kastrovaní. Je to zvířátko celkem učenlivé, takže jej snadno naučíte i několik triků. Je aktivní a zvědavý. Celkem snadno si zvyká na svého majitele. Vyhledává sociální kontakt a ke spokojenosti potřebuje dostatek pohybu. V době línání je potřeba pročesávat srts a jednou za čas zkrátit drápky. Klec, kde bude přebývat, umístěte do místa, kde nebude průvan. Také potřebuje teplo. Při nízkých teplotách snadno prochladne.

Klec pro králíka

Čím bude větší, tím lepší. Pro dva jedince jsou vhodné rozměry alespoň 120x60x60 cm. Pokud na klec napojíte navíc ohrádku, zvětšíte králíkům prostor pro pohyb. Do klece umístěte domeček nebo alespoň pelíšek, záchůdek opatřený dřevěnými peletkami, misku na krmivo a vodu a vhodné jsou i různé druhy dřevěných prolézaček.

Čím králíka krmit?

Neustále by měl mít k dispozici seno. Pořiďte mu také granulky či směsi bez obsahu obilí. To podávejte obden. Pochutná si na zelenině (mrkev, brokolice, listový salát), kterou mu dopřávejte 2x denně, sušených bylinkách a jednou za čas mu můžete dopřát kousek ovoce (jablko, hruška). Jako pamlsky, můžeme nabídnout králíčkovi na okus větve vhodných stromů či keřů (jabloň, hrušeň, rybíz).

Než si králíka pořídíte

Pokud ho necháte zavřeného v kleci a nebudete si jej všímat, zdivočí vám, bude plachý a odtažitý. Vzhledem k tomu, že rád hlodá, je potřeba důkladně zabezpečit prostor, ve kterém se bude volně pohybovat. Největší aktivitu králíček vyvíjí v podvečer a brzy po ránu.