Připravujeme se na chov zakrslého králíčka

Zakrslý králík představuje jednoho z velmi oblíbených domácích mazlíčků. Samozřejmě před psem a kočkou. Má roztomilý vzhled a můžete jej naučit přiběhnout na zavolání. Je to přátelské a velmi přítulné domácí zvířátko. Jestliže se mu budete dostatečně věnovat, vaši péči a lásku vám vrátí. Bude se těšit z vaší společnosti. Nenechávejte jej jen zavřeného v […]

Zakrslý králík představuje jednoho z velmi oblíbených domácích mazlíčků. Samozřejmě před psem a kočkou. Má roztomilý vzhled a můžete jej naučit přiběhnout na zavolání. Je to přátelské a velmi přítulné domácí zvířátko. Jestliže se mu budete dostatečně věnovat, vaši péči a lásku vám vrátí. Bude se těšit z vaší společnosti. Nenechávejte jej jen zavřeného v kleci, jinak vám zdivočí, bude odtažitý a plachý.

Než si králíčka pořídíte

Vzhledem k tomu, že králík rád hlodá, měli byste řádně zabezpečit byt. Pozor dejte především na kabely a cenné věci. Svoji potřebu rád vykonává do měkkých věcí. I když je to zvíře čistotné, občas se nehoda stane. Neučte jej tedy na postel nebo gauč.

Větší aktivitu vyvíjí v podvečer, večer a ráno.

Co pořídit jako výbavu? Nějakou vhodnou klec, s velmi malými otvory, aby vám z ní králík neutíkal. Umístěte ji na místo, kde není průvan a je tam dostatek tepla. Do klece budete potřebovat misku na krmení a misku či napáječku na vodu. Králík uvítá pelíšek nebo boudičku, kde si bude moci odpočinout. Určitě nezapomínejte na záchůdek doplněný o kvalitní stelivo, které je potřeba pravidelně vyměňovat. Záchůdek umístěte do rohu klece. Králík je hravé zvíře, pořiďte mu tedy i nějaké hračky. Potřebovat budete také kleštičky na drápky a kartáč na srst. Nezapomínejte ani na přepravku, ve které bude cestovat.

Jakou potravu králíkovi nabízet?

Králíček by měl mít vždy k dispozici seno, které umístíte do jesliček. Také voda je samozřejmostí. Tu pravidelně měňte. Žvýkáním sena si králík brousí zuby. Pro doplňkové krmivo volte granule, ideálně bez obsahu obilí. Podávejte je alespoň 2x za týden, maximálně však obden. Nezapomínejte ani na čerstvou zeleninu, 2x denně – ideálně ráno a večer. Mezi ideální druhy patří mrkev, celer, brokolice nebo listový salát. Občas můžete přidat i kousek ovoce – jahody nebo jablka. Jako pamlsek můžete přidat větve stromů nebo keřů – jabloň, hrušeň rybíz nebo sušené kousky zeleniny.