Shiba-inu je plyšák k pomazlení

Toto plemeno představuje atraktivního společníka a to díky praktické velikosti. Pokud si však chcete toto plemeno pořídit, je potřeba počítat s tím, že je velmi aktivní a potřebuje dostatek pohybu. Charakteristika Základním znakem jsou vztyčené uši, které mají tvar trojúhelníku. Výrazným způsobem podtrhují pozorný výraz obličeje, který občas vypadá, jako by se pejsek usmíval. Má […]

Toto plemeno představuje atraktivního společníka a to díky praktické velikosti. Pokud si však chcete toto plemeno pořídit, je potřeba počítat s tím, že je velmi aktivní a potřebuje dostatek pohybu.

Charakteristika

Základním znakem jsou vztyčené uši, které mají tvar trojúhelníku. Výrazným způsobem podtrhují pozorný výraz obličeje, který občas vypadá, jako by se pejsek usmíval.

Má krátkou a hebkou srst, která může být různě zbarvená – červená, černá nebo sezamová. Ať už je zbarvený jakkoli, měl by mít bílou barvu kolem tlamy, na krku, hrudníku a břiše. Také se objevuje na spodní straně ocasu a na vnitřní části nohou. Jedinci s červenou barvou svým vzhledem připomínají lišku.

Povaha

Toto psí plemeno je velmi tvrdohlavé. Je to pes, který je soběstačný a nezávislý a velmi nerad se podvoluje. Má silné teritoriální chování a je to lovec. Je nedůvěřivý k cizím lidem i psům. Potřebuje socializaci již od útlého věku. Jen tak se snadno začlení do skupiny. Shiba-inu je velmi ostražitý, ale má přívětivou povahu.

Výchova

Shiba-inu by měla vychovávat vůdčí osobnost. Pes se totiž považuje za vůdce smečky. Majitel mu tedy musí dát jasně najevo, že tomu tak není.

Při výchově je potřeba projevit značnou dávku empatie, zkušeností, lásky, ale i důslednosti. Budete potřebovat také trpělivost. Pokud se k pejskovi nebudete chovat hezky, nebude se vám chtít podrobit. Dejte si pozor na silné lovecké instinkty, ne vždy je díky nim možné volné pobíhání bez vodítka. Dostatečným tréninkem docílíte jeho přivolání.

Strava

Je potřeba mu dopřát vyváženou stravu určenou pro masožravce. Maso by mělo být na prvním místě, co se složení krmiva týká. Eliminujte obsah obilovin. Granule můžete doplnit konzervami nebo kapsičkami. Také dbejte na dostatečný pitný režim. Rozhodnete-li se pro BARF, dobře se informujte o složení. Nejen syrové maso v tomto případě stačí. Stravu je potřeba doplnit o zeleninu, oleje, kosti a bylinky ve vyváženém množství.