Siamská kočka jako dokonalý domácí společník

Siamská kočka představuje jedno z nejstarších kočičích plemen. Její domovinou je Siam, v současné době Thajsko. Na západě se však objevila až koncem 19. století, kde se chovala na královském dvoře. Siamská kočka je stvoření elegantní, sympatické, ale velice tvrdohlavé a rádo vám bude dělat společnost. Pořídit by si ji měli zkušené chovatelé, kteří jí […]

Siamská kočka představuje jedno z nejstarších kočičích plemen. Její domovinou je Siam, v současné době Thajsko. Na západě se však objevila až koncem 19. století, kde se chovala na královském dvoře. Siamská kočka je stvoření elegantní, sympatické, ale velice tvrdohlavé a rádo vám bude dělat společnost. Pořídit by si ji měli zkušené chovatelé, kteří jí poskytnou dostatek péče a pozornosti. Je hravá a ráda se učí nové věci. Vybere si pouze jednoho majitele. Ostatní členy domácnosti bude pouze tolerovat. Na svého nejbližšího člověka je velmi vázaná, proto není dobré nechávat ji dlouho o samotě.

Jaký má siamská kočka vzhled?

Jedná se o polovičního albína. Má geneticky černé zbarvení, s různými extrémními odklony. Siamský gen barvu transformuje do tmavě hnědé. Její oči mají modrou barvu a tvar lehce do mandlí. Rovné uši se širokou základnou prodlužují klínovitý tvar hlavy. Tělo má střední velikost a pyšní se dokonalou pružností.

Povaha

Siamka miluje laškování a částečně ji můžete vycvičit. Naučí se však jen tolik, kolik sama uzná za vhodné. Budete-li jí chtít učit něco násilím, pěkně do vás zatne drápky. Vzhledem k tomu, že se jedná o plemeno, které miluje společnost, neustále má potřebu se nějakým způsobem projevovat. Ideální je, pořídíte-li si hned dvě kočky. Mohou si tak společně hrát a společně se i zabaví. A proč je vhodná do rodiny? Je to plemeno inteligentní a dobromyslné.

Díky své energické povaze vám bude asistovat při každé domácí aktivitě. Miluje pozornost a je ráda jejím středem.

Jak o siamskou kočku pečovat?

Má krátkou srst, která téměř nepotřebuje žádnou speciální péči. Postačí ji občas vyčesávat kartáčem vyrobeným z gumy. Potřebuje společnost, není tedy vhodnou volbou pro ty, kdo mají náročné zaměstnání a nebývají často doma. Miluje teplo a nesvědčí jí průvan.