Výběr vodítka pro psa není radno podceňovat

Pokud si hodláte pořídit psího parťáka, rozhodně budete do základní výbavy potřebovat vodítko. Jeho výběr není radno podceňovat. Výběr je opravdu široký. Jak se tedy rozhodnout pro to správné? Mělo by vyhovovat nejen vám, ale především vašemu pejskovi. Na co se zaměřit při výběru? Prvním hlediskem by měl být účel používání a prostředí, ve kterém […]

Pokud si hodláte pořídit psího parťáka, rozhodně budete do základní výbavy potřebovat vodítko. Jeho výběr není radno podceňovat. Výběr je opravdu široký. Jak se tedy rozhodnout pro to správné? Mělo by vyhovovat nejen vám, ale především vašemu pejskovi.

Na co se zaměřit při výběru?

Prvním hlediskem by měl být účel používání a prostředí, ve kterém se s pejskem budete pohybovat nejčastěji. Pro začátek a na zvykání na vodítko je ideální volbou vodítko klasické, krátké vyrobené z textilu. Stejné vodítko využijete třeba na cyklostezce, nebo v místech s vyšším pohybem osob. Při výběru tohoto typu vodítka berte v potaz váhu psa. Zvolíte-li nevhodnou variantu, může se vám lehce přetrhnout.

Pokud budete vyrážet do volné přírody, bez aut a nadbytečného pohybu osob, můžete zauvažovat o vodítku samonavíjecím. To umožňuje pejskovi dostatek volného pohybu, ale vy jej máte neustále pod kontrolou a nestane se, že se vám někam zaběhne. Můžete snadno regulovat jeho vzdálenost a v případě potřeby jej snadno zastavíte. Opět je však potřeba brát v potaz hmotnost psa. Délka vodítka se pohybuje od tří do osmi metrů.

Dobrým pomocníkem při výchově štěňat nebo během výcviku jsou vodítka stopovací. Využijete je pro přivolání, aportování a při výcviku na disciplínu stopa. Pes má za úkol jít po pachové stopě.

Šikovným pomocníkem jsou vodítka obsahující příslušenství. Můžete si tak k nim snadno připnout box s pamlsky či světélko, které bliká za tmy nebo v mlze. Další možností jsou rozdvojky určené pro více psů.

Patříte-li mezi sportovní nadšence a budete na tyto aktivity brát pejska s sebou, pak mu pořiďte vodítko sportovní. Je určené především pro běh nebo jízdu na kole. Jeho součástí je amortizátor, který zmírňuje a někdy dokonce pohlcuje nárazy a tlak. Díky tomu jsou zmírněné dopady na páteř jak vás, tak i vašeho parťáka. Tento druh vodítka není vhodný na běžné procházky.